Forhistorie:
Klik for stor Navnet Gram kendes af mange danskere og forbindes ofte med køleskabe. Men hvem var brødrene Gram, og hvad var deres baggrund for at begynde den virksomhed i Vojens, som gennem mange år har været et stort og anerkendt firma inden for dansk industri?

Brødrene Hans og Aage Gudmund Gram var sønner af dyrlæge Jes Julius Gram og hustru Maren Kryhlmann i Københoved, Skodborg sogn. De var ud af en børneflok på fem, tre sønner og to døtre. Jes Julius Grams far var møllebygger fra Farris, Ødis sogn, og havde ofte 20 mand i arbejde. Selvom faderen var landmand og dyrlæge, havde drengene Hans og Aage anlæg og interesse for det tekniske.
Broderen Mads Kryhlmann Gram blev derimod landmand og var i høj grad med til at præge tiden i Sønderjylland før og efter Genforeningen, både på det nationale, politiske, landbrugsfaglige og kulturelle plan.
Søsteren Minna blev gift med en landmand, senere landstingsmand Jens Hoyer, også en fremtrædende mand på den nationale og politiske front.

Selvom hjemmet lå i det daværende Tyskland, var familien meget dansksindet. I hvert fald sønnerne Hans og Aage var nok født i Tyskland, men døbt på den anden side af Kongeåen, i Vejen kirke.