Hans Gram:
Kombineret værksted og bolig på 100 m2 Han var født i 1874, og da han var besværet af astma, kunne han kun gå i skole om sommeren. Dette gik ud over skolegangen, og ved udskrivning af skolen oplyste skolelæreren, at han ikke havde nået skolens mål.

Ved ophold på efter- og højskoler fik han indhentet det forsømte. Og på det tekniske område satte undervisningen på Ringkøbing Tekniske Skole sit præg på hans videre færd.

Skoleopholdene efterfulgtes af en læreplads på en lille fabrik i Ringkøbing, hvor han aflagde svendeprøve. Efter at have aftjent værnepligt i Bremen, fik han arbejde som maskinarbejder på Weser Værft og senere som montør hos et mejerimaskinfirma i Slagelse.

Nu var tiden kommet til at skulle tilbage til Sønderjylland, og i 1901 etablerede han en maskinfabrik og installationsforretning i Vojens. Han anbefalede sig i en annonce med levering af bl.a. høstmaskiner, husmøller, vindmotorer, tærskeværker samt komplette mejerianlæg og reparationer af enhver art.

I forbindelse med firmastarten lånte han 6.000 mark af sin stedmoder (hans mor var død 11 år forinden) med indforståelse af faderen, dyrlæge Jes Julius Gram. Som sikkerhed stillede han alle sine rørlige ejendele, lige fra et par drejemaskiner til sin seng og sit klædeskab. Det fremgår af en kontrakt, der opbevares i arkivet.