Om kompressorer.
Kompressoren er et køleanlægs hjerte, hvor kølemiddeldampene suges ind ved et lavt tryk og afleveres ved højt tryk ikke meget ulig det, der sker i en cykelpumpe.
Klik for stort Den almindeligste kompressor er en stempelkompressor, der kan have flere cylindre.

Hver cylinder svarer til en cykelpumpe, og på en gennemskåret model på muset kan man se, at en stempelkompressor mere ligner en bilmotor end en cykelpumpe.

 
Stempelkompressorer findes ikke kun med mange cylindre, cylindrene kan også arbejde med 2 forskellige tryktrin. Disse kompressorer hedder to trins kompressorer og kan ses på museet.

Men hvad er fordelen ved en to trins kompressor? Få forklaringen på museet, der råder over den største to trins kompressor, der nogensinde er bygget i Vojens.

Klik for stort
 
Klik for stort I sidste halvdel af det 20. århundrede er stempelkompressoren ikke mindst på større anlæg fortrængt af skruekompressoren. Hvor stempelkompressoren kan sammenlignes med en luftpumpe, ligner en skruekompressor en kødhakker.

På en model og en gennemskåret kompressor har man mulighed for at se, hvordan gassen komprimeres under sin vandring gennem kompressoren.

 
Få også historien om den hermetiske kompressor, der var en nødvendighed, for at køle- og fryseskabe kunne blive hver mands eje. Klik for stort