Historien om Gram gennem tiderne
Gram i 100 år
I vores arkiv er der en omfattende dokumentation af alle de aktiviteter der ligger til grund for det industrieventyr med Brødrene Gram A/S der her fandt sted.

Landsbyen Vojens voksede i takt med virksomheden til en moderne provinsby. Uden to bestemte personers foretagsomhed havde der bare været marker der hvor byen nu ligger. Efter rygterne om at jernbanen kom til sønderjylland var det Peter N. Lagoni der grundlagde byen. Efter at banen var etableret, kan byen takke en fremsynet Hans Gram for at han så de logistiske muligheder heri, og grundlage sin virksomhed her, og at den gennem de næste 100 år sugede alt den arbejdskraft til sig som i dag udgør størstedelen af befolkningen i Vojens.

Ud over udviklingen i Vojens, så har virksomheden jo haft filialer i mange lande og verdensdele, som har været med til at sætte Danmark på Verdenskortet. Og ikke mindst er eksporten af Brødrene Grams produkter herunder iskremmaskinerne og køleanlægene såvel som køleskabene og industriskabe med til, at der er fokus på lille Vojens

Så med god ret fremhæves Peter N. Lagoni som byens grundlægger, og blev kaldt "Pææ af Woyens" eller "Æ Woyens kong", men Hans Grams og hans families initiativer har bidraget gevaldigt til det Vojens vi kender i dag.

Når du klikker på billederne, får du en god indførelse i denne historie.
Hvad foregik der inde bag vægene
Værkstederne
Hvad Brødrene Gram har betydet for Vojens
Landsby til industriby
Beretninger fra livet i firmaet
Personerne
(deres beretning)
Lokalhistorisk forening Vojens
Lokalhist. forening
Bygningerne gennem tiderne
Bygningerne
Det hele startede med arkivet
Arkivet
Navnet GRAM er for de fleste danskere forbundet med kvalitet og køleskabe, nok fordi den største del af de danske køleskabe netop var af mærket "Gram". Men sandheden er jo unægtelig mange gange større, fra at være et lille mekanisk værksted i en lille landsby ved navn Vojens, voksede denne virksomhed op til at være en af de førende inde for alt hvad der havde med kulde og frost at gøre. Så dette museum er samtidig et køleteknisk museum.
Gram blev jo også stedet hvor mange forskellige type af højteknologisk udstyr blev udviklet og fremstillet; F.eks. alle former for udstyr der anvendtes i iskrem-fabrikker, lige fra iskremfryseren over Ispindemaskiner til pakkeudstyr og frysetunneller. På kompressorside strakte man over små/store, stempel og skruekompressorer, mange forskellige kølemedier blev anvendt. Og ud over de før nævnte køle/fryse-skabe, var en meget stor del af især Danske (men også udenlandske) supermarkeder, hospitaler, delikatesseforretninger, hoteller o.m.m. udstyret med gondoler, reoler og skabe med køl og frys.
Alt er baseret på frivillig arbejdshraft
Museumsforeningen
Kompressoren, hjertet i ethvert køleanlæg
Kompressorer
Lidt om køleteknik!
Køleteknik
Udviklingen inden for Industri
Industri
Denne hjemmeside www.broedrene-gram.dk er tiltænkt som en "appetitvækker" til de mange mennesker der på den ene eller anden måde har haft berøring med Brødrene Gram A/S, det være sig gennem køleskabe, kølemontre, industrielle køleanlæg eller såmænd bare har spist en ispind.

Brødrene Gram A/S var opdelt i 4 parallelle sectioner.
  • Industri: Som betjente slagterier, mejerier, fiskeindustrien, køle- frysehuse, elementkølerum, airconditionering mm.
  • Iskrem: Som omfattede iskremfrysere, nougatblandere, vaffel- bægerfyldere, RIA'er, pakkemaskiner mm.
  • Butik: Storskabe, kølemontre, kølereoler, smørrebrødsdiske o.m.m. til forretninger, hoteller storkøkkener mm.
  • Husholdning: Køle- fryse- og svale skabe, kummefrysere, skabsfrysere mm.
Udviklingen inden for Iskrem
Iskrem
Udviklingen inden for Butik
Butik
Udviklingen inden for Husholdning
Husholdning